Wednesday, August 1, 2012

Bantulah saudaramu,lebih mulia dari beriktikaf :)

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t :)

Sekarang ni,kita di gemparkan dengan berita pembunuhan saudara2 Islam kita di Burma :'(
Sangat sedih melihat gmbr2 mangsa yang dibunuh.Astaghfirullah.
Sudahkah anda berdoa untuk mereka?bersama2 lah kita mendoakan keselamatan mereka dan semoga mereka ditempatkan dalam kalangan orang2 yang bertaqwa.insyaAllah.Amin :')

Sebenarnya,hari ni na cerita tentang kisah Abbas

Hazrat Ibn ‘Abbas رضي الله عنهما berkata bahawa sesungguhnya sekali beliau sedang beriktikaf di dalam masjid Nabi صلى الله عليه وسلم.
Telah datang kepadanya seorang lelaki lalu memberi salam kemudian dia telah duduk. Hazrat Ibn ‘Abbas رضي الله عنهما telah berkata kepadanya,
“Wahai fulan! Aku nampak kamu berada di dalam keadaan dukacita dan sedih.” Beliau menjawab, “Wahai saudara sepupu Rasul Allah. Aku ada hak yang wajib ditunaikan dan demi kehormatan penghuni kubur ini, aku tidak mampu menunaikannya.”
Hazrat Ibn ‘Abbas رضي الله عنهما pun berkata, “Adakah patut aku bercakap dengannya bagi pihakmu?” Lelaki itu menjawab, “Persilakanlah sekiranya engkau suka.”
Perawi berkata lalu Hazrat Ibn ‘Abbas رضي الله عنهما pun memakai kasut dan keluar dari masjid.
Lelaki itu pun berkata kepadanya, “Adakah engkau lupa apa yang sedang engkau lakukan?”
Hazrat Ibn ‘Abbas رضي الله عنهما menjawab, “Tidak !! Sesungguhnya aku telah mendengar penghuni kubur ini berkata, dan masanya masih hampir.” Lalu kedua-dua matanya digenangi air mata.
(Hazrat Ibn ‘Abbas رضي الله عنهما menceritakan) Baginda bersabda, “Sesiapa yang berjalan untuk menunaikan hajat saudaranya dan dapat menyempurnakannya adalah lebih baik baginya daripada beriktikaf sepuluh tahun
dan sesiapa yang beriktikaf sehari kerana mencari keredaan Allah سبحانه وتعالى maka Allah akan jadikan di antaranya dengan neraka tiga parit dan satu parit lebih lebar dari jarak antara bumi dengan langit.”
(Kalaulah ini ganjarannya bagi satu hari iktikaf, maka betapakah kadar ganjaran bagi iktikaf selama sepuluh tahun.)
(Riwayat at-Tabrani dalam al-Ausath, al-Baihaqi, al-Hakim (sahih isnadnya) sebagaimana dalam at-Targhib. as-Suyuti dalam Dur (Manthur), disahihkan oleh al-Hakim, didaifkan oleh al-Baihaqi)
Sumber: Shaikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya rah. (Terjemahan Ustaz Muhammad Razif bin ‘Abd. Wahab). 1999. FADHILAT RAMADHAN. Kuala Lumpur: Era Ilmu Sdn. Bhd. m.s 95-96
SubhanAllah.besarnya ganjaran jika kita bantu sesama saudara kita.Jgn lah kita ni kedekut sgt,sesungguhnya akan ditanya kat akhirat segala nikmat yang dikurniakan utk apa kita gunakan.

berkata tentang iktikaf ni,anda tahu ke apa itu iktikaf?
Secara jeneral nye iktikaf ni kira bertafakur dalam masjid.
Rukun iktikaf : 1.niat 2.berdiam diri(doa,zikir...)

dan ada lagi hadis berkenaan dengan iktikaf dan di bulan yg mulia ini iaitu RAMADHAN.

Al-Imam al-Sha`rani menukilkan, Nabi saw bersabda, “Sesiapa yang beriktikaf pada 10 malam terakhir bulan ramadan, maka mendapat pahala 2 haji dan 2 kali umrah. Sesiapa yang iktikaf di dalam masjid antara maghrib dan isya’ tanpa bercakap-cakap dengan sesiapa, memenuhkannya dengan solat dan al-Quran, maka Allah membinakan baginya sebuah rumah di dalam syurga.”

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment